Fajszi Paprika Manufaktúra Highlights of Hungary jelölt – 2021

A 30 éves családi Fajszi Paprika manufaktúra kis mennyiségben, a lehető legjobb minőségre törekedve készíti termékeit, amelyekkel bekerült a Highlights of Hungary nonprofit közönségszavazás mezőnyébe.
Országos Versenyen Indult el a Fajszi Paprika Manufaktúra

A Fajszi Paprika csemege- és csípős őrleményeit Farkas Richárd séf a verseny nagyköveteként terjesztette fel a Highlights of Hungary díjára. A fűszereket hagyományos kézimunka-folyamatokkal állítják elő, egyedi minősége és ízvilága viszont eddig főleg a gasztronómiában dolgozók előtt volt csak ismert.

Diningguide-Exkluzív-Riport-a-Fajszi-Paprika Manufaktúrával

– Mi a minőséget tartjuk szem előtt a mennyiséggel szemben. A manufaktúránk negyedik generációs családi vállalkozás, ami szépen lassan, de növekszik. A hagyományokat képviseljük, de igyekszünk fiatalos lendületet vinni a munkába, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy elérhetőbbé tegyük az emberek számára az egyik legalapvetőbb fűszerünket – magyarázta Okvátovity Dóra, a cég ügyvezető igazgatója, aki BAON.hu kérdésére megerősítette: ugyanazokat a megoldásokat alkalmazzák a termelésnél, mint a kis házi gazdaságok. – Nagy hangsúlyt fektetünk a kézimunka-folyamatokra, és hathetes érlelési folyamat után még csutátlanítunk, kiválogatjuk a hibás darabokat, aztán jön a szárítás, alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig, végül a malomköves őrlés – vezette le.

 

A Fajszi Paprika Manufaktúra elsősorban a csomagolás terén szakított a tradíciókkal, hogy eltérjen a megszokott „fakanalas, magyar szalagos zsákocskák” stílusától, és inkább fiatalos, modern külsővel jelenjen meg, fogalmazott a cégvezető. Azt is fontosnak tartották, hogy a frissen őrölt paprika aromazáró tasakba kerüljön, mert így hosszabb távon megőrizhető a minősége. Az egyelőre kétféle fűszerük izgalmas fantázianevet kapott: a csemegepaprikát Vikica, míg a csípőset – a családi tűzhely görög mitológiai istennője nyomán – Hesztia névre keresztelték. Ezeken felül hamarosan galagonyafán füstölt paprikával, paprikamagolajjal és egy több év alatt kísérletezéssel kifejlesztett – a csemegéhez képest porózusabb állagú és édeskésebb ízű – halászlépaprikával is jelentkeznek. A fűszereik kedvelt hozzávalói séfek és éttermek konyháinak, illetve kaphatók balatoni, nyugat-­magyarországi és fővárosi gourmet-boltokban, nyilván a webshopon kívül.

Kapcsolódó cikkek