Ilyen az igazi, minőségi magyar fűszerpaprika – interjú a Fajszi Paprika Manufaktúra ügyvezető igazgatójával

A családi vállalkozás minőségi fűszerpaprika termesztéssel és feldolgozással foglalkozik, termékeik pedig nemcsak kifogástalanok és ízletesek, de nemzetközileg is elismertek.
Ilyen-az-igazi,-minőségi-magyar-fűszerpaprika-–-interjú-a-Fajszi-Paprika-Manufaktúra-ügyvezető-igazgatójával

Magyarországon szerencsére kifejezetten sok manufaktúra kínálatából válogathatunk, legyen szó kozmetikai termékekről, ékszerekről vagy konyhai alapanyagokról.

Kevésnek van azonban olyan különleges, évtizedekre visszanyúló története, mint a Fajszi Paprika Manufaktúrának. A családi vállalkozás minőségi fűszerpaprika termesztéssel és feldolgozással foglalkozik, termékeik pedig nemcsak kifogástalanok és ízletesek, de nemzetközileg is elismertek.

Vikica paprikájuk nemrég még az idei Oscar-gálán is sikert aratott, Szántó István séf ugyanis ezzel a termékkel is tökéletesítette a magyar menüsorát. Izgalmas történetükről, a náluk folyó fűszerpaprika termesztés és feldolgozás gondos folyamatáról, az ágazatot érintő nehézségekről, büszkeségeikről és jövőbeli terveikről az ügyvezető igazgató, Okvátovity Dóra mesélt.

Ilyen-az-igazi,-minőségi-magyar-fűszerpaprika-interjú-a-Fajszi-Paprika-Manufaktúra-ügyvezető-igazgatójával

bien.hu: Hogyan és mikor kezdődött a családi manufaktúrátok története?

Dóri: Negyedik generációs családi vállalkozás vagyunk, még a dédnagymamám a szocializmus idején kezdett el fűszerpaprika termeléssel és feldolgozással foglalkozni a kis konyhakertjében, ami akkoriban tiltott volt. Anno a fűszerpaprika többet ért bárminél, ha paprikád volt, akkor mindened volt. Váltóként használták és legtöbbször éjszaka a Dunán csempészték a titokban termelt fűszerpaprikát, és résen kellett lenniük a fináncok miatt, mert ha valakit elkaptak, akkor komoly következményei voltak. Később a nagyszüleim szintén a TSZ világban foglalkoztak fűszerpaprikával, a 90-es évek elején, amikor már saját földjeik lehettek, akkor már saját fűszerpaprikát termesztettek és dolgoztak fel, és ezt a szüleim is átvették.

bien.hu: Mindegyikőtök számára egyértelmű volt, hogy részt szeretnétek venni a vállalkozásotokban?

Dóri: Mivel ebbe beleszülettünk, így nem volt kérdés. Egyedül én voltam, aki „ellenállt” és abszolút másképp képzeltem el a jövőm, amiben nem volt paprika. Gyerekkoromban nem igazán szerettem ezzel foglalkozni vagy segíteni a szüleimnek a paprikában. A szezon március második felében kezdődik és egészen szeptember végéig/ október elejéig tart. A nyarakat hajnali keléssel a paprikában tölteni és kapálni nem egy kiváltságos munka. 

A paprikaszedés időszakát már megúsztam, akkor már elkezdődött az iskola, de tudtam, hogy ez nagyon nehéz munka és feladat fizikailag, mással szeretném keresni a kenyerem. Középiskola után a fővárosban tanultam államigazgatást, majd diplomáciát, több külföldi egyetemen is tanultam ösztöndíjjal, majd közel 10 évet a kormánynál dolgoztam. Kipróbálhattam magam Brüsszelben is, de legbelül mindig éreztem, hogy nem ez az utam. Sok idő után realizáltam, hogy míg a például a szüleim őstermelőként többet dolgoznak, mint egy 40 órás munkavállaló, mégis kötetlenebb az életük, nem számolják a szabadságaikat és teljesen más az életritmusuk. 

bien.hu: Mindegyikőtök számára egyértelmű volt, hogy részt szeretnétek venni a vállalkozásotokban?

Dóri: Több egyetemet is végeztem, külföldön tanultam, majd tíz éves kormányzati, minisztériumi, brüsszeli pályafutás után egy szentendrei séta alkalmával jött egy nagy fordulat. Láttam a sok-sok paprikát a polcokon, és feltűnt, hogy mindegyiknek édesapám volt a beszállítója. Rájöttem, hogy ez egy értékes dolog, nagy rá az igény. Úgy döntöttünk a párommal, hogy a szépen felépített családi vállalkozást nem hagyjuk veszni, hanem fokozatosan, de átvesszük és fiatalos lendületünkkel töltjük fel. A szülők természetesen nagyon boldogok voltak és igazából egy hétvége alatt minden el is dőlt.

Egy szentendrei séta alkalmával a párommal nézegettük a paprikás termékeket a kézműves boltok polcain és mutattam neki, hogy szinte kivétel nélkül az összes paprika a szüleim által megtermelt nyerspaprikából készül, mivel akkoriban a termelt fűszerpaprika nagy részét nyersen értékesítettük és ehhez képest minimális mennyiség, amit őrölve adtunk el. A magyar paprika piacon elsősorban az dominál, hogy felvásárolják a nyersanyagot és feldolgozzák, főleg Kínából érkező paprikával vegyítik és így forgalmazzák. Kevés az olyan feldolgozó, aki meg is termeli ehhez a fűszerpaprikát. 

Mivel mi termeltünk, akkoriban még közel 30 hektáron így a párom javaslatára elgondolkodtunk azon, hogy az őrölt paprikára kellene jobban helyezni a hangsúlyt. Kistermelőként 40 km-es körzetben és Budapesten korábban is értékesítettünk, de egyre több helyről érkezett visszajelzés, hogy nagyobb mennyiségben lenne szükségük ilyen minőségű paprikára és akár a külföldi piacon is lehetne értékesíteni. Ehhez azonban már szükséges volt egy HACCP üzem és körülbelül egy hétvége alatt el is dőlt, hogy hogyan tovább.

bien.hu: Ki milyen feladatot lát el?

Dóri:A családban mindenkinek megvan a saját „területe”, feladata, mely egymásra épül és kulcsmozzanat. A termelés részét a szüleim csinálják, a vetéstől, kapálástól, öntözéstől egészen a betakarításig, csipkedés, szárítás, darálás, majd ha elkészül az őrölt paprika, onnantól már főleg a párommal a miénk a csomagolás, szállítás, a kereskedelmi része, kapcsolattartás a partnerekkel és a marketing is, hiszen a terméket el is kell adni. Illetve a termékfejlesztések háttérmunkáit is mi koordináljuk.

Diningguide-Exkluzív-Riport-a-Fajszi-Paprikával-A Családfő

bien.hu: Mitől egyediek a termékeitek? Milyen alapelvek szerint dolgoztok?

Dóri: Termékeink 100%-ban általunk termelt fajszi paprikát tartalmaznak, melyet kézzel szedünk és dolgozunk fel. Így kizárólag a hibátlan darabok kerülnek az őrleménybe, minden egyes paprikáról eltávolítjuk a szárát is. A hagyományos, nagyanyáinktól tanult módszereket és munkafolyamatokat alkalmazzuk. Emellett még fontos kiemelni, hogy a területeink tápanyagtartalma is kiváló, mivel dunai öntéstalajon termelünk.
Ilyen-az-igazi,-minőségi-magyar-fűszerpaprika-interjú-a-dunai-öntéstalaj

bien.hu: Mi minden történik a vetőmag elültetése, és a termékek forgalomba kerülése között?

Dóri: A vetést március végén kezdjük, majd miután kibújtak a talajból az első kis paprikák, kezdődhet a kapálás és az öntözés felváltva, egészen nyár végéig. A betakarítást szeptemberben kezdjük. A betakarított paprikát azonnal szákoljuk és még ebben még 6 hétig utóérleljük, ezt követi a csipkedés, amikor az a falu idős asszonyi egyesével kézzel eltávolítják a paprika szárát, illetve ilyenkor még egyszer átválogatják, hogy a hibás darabok ne kerüljenek a szárítóba, majd a szárítást követi az őrlés és végül a csomagolás.

Fajszipaprika-Minőség-és-tradíció-1990-óta-Fűszerpaprika-Betakarítása-Hangulatkép

bien.hu: Manapság sokkal kevésbé népszerű idehaza a paprikatermesztés, mint évtizedekkel korábban. Miért alakulhatott ez így?

Dóri: Emlékszem kisgyerekként, hogy kevés olyan család volt a faluban, akinek ne lett volna paprikája. Ez szép lassan átalakult és már alig vannak, akik ezzel foglalkoznak. A legnagyobb problémát a teljes agrár szektort érintő munkaerőhiány okozza. Mivel minden kézzel történik nálunk, nagyon nehéz megbízható, fizikai munkára alkalmas embert találnunk, akik szívesen dolgoznak a földeken. 

Ilyen-az-igazi,-minőségi-magyar-fűszerpaprika-interjú-paprikaszedés

A másik probléma a nyerspaprika eladási ára, mely hosszú éveken keresztül nem változott, közben a költségeink (például a műtrágya vagy az üzemanyag ára) az egekben vannak. Emellett a másik nagy probléma, mely szintén a teljes agráriumot érinti, az időjárás. Korábban is tapasztaltuk, de talán a tavalyi év volt a legaszályosabb. Nem tudunk sajnos öntözni, pedig a fűszerpaprika nagyon vízigényes növény. 

A korábbi öntözési lehetőségnél „elzárták a vízcsapokat”, így ösztönözve a gazdákat, hogy inkább eladják a földjeiket, hiszen nem tudják művelni. Nagyon költséges önerőből, de még támogatással is beruházni öntözőberendezésekre, így nálunk is egyre csak csökken a fűszerpaprikával vetett területek mennyisége, idén alig 5 hektáron tudunk csak termelni a korábbi a 30 hektár helyett. Ha meg épp vízhez jut a gazda, mindezt többszörös áron kapja, mint az ivóvizet. Olyan ez, mint egy ördögi kör …

bien.hu: Melyek voltak az eddigi legemlékezetesebb pillanatok a manufaktúrátok életében?

Az első legemlékezetesebb pillanat, amikor a Guild of Fine Food által minden évben rendezett Great Taste Awards-on, amit csak az élelmiszerek Oscar-díjának neveznek, Vikica termékünk 2 csillagot kapott. Nagyon örültünk, hogy 108 ország közel 15.000 termékéből a mi paprikánk is díjazott lett. Azóta már több termékünk is kapott csillagot és kitűnő értékelést, a fűszarpaprikamag-olajunk pedig 3 csillagot is kapott és a Golden Fork-on is részt vett. Emellett nagyon örülünk, hogy nem csak a magyar séfek körében, de külföldön is egyre népszerűbb a termék.

bien.hu: Kiknek ajánlanátok a termékeiteket?

Termékeinket a háziasszonyoktól kezdve használják Michelin- csillagos éttermek, útszéli kifőzdék és hentesek is kolbásztöltéshez. És a legfontosabb, a halászlépaprikánk, melyet már a szegedi halászcsárdák is nálunk vásárolnak.

bien.hu: Van kedvenc fajszi paprikás receptetek?

A nagy kedvencünk a dunai halászlé, mely Baja közelségéből adódóan gyufatésztával készül. Mivel szinte a Duna- parton élünk, ritka hét, hogy ne lenne bármilyen halétel. Dédnagypapám is halász volt, aki mindig azt mondta, hogy a halászlevet a legegyszerűbb főzni: 5 ujjunk van, nem is kell több alapanyag hozzá- hal, paprika, hagyma, víz és só.

bien.hu: Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Talán a legfontosabb, hogy hamarosan új termékeink jelennek meg a piacon, mellyel vásárlóink növekvő igényeit és javaslatait valósítjuk meg. Emellett más termelőkkel is összefogtunk és közös termékek megalkotásán is gondolkodunk. Kínálatunkban szerepel már például Beh Mariann-Bazsalikomoskerttel megálmodott csilis gyümölcsteánk, illetve a Smaragdfarmmal közösen a csilis krémmézünk. Bővíteni szeretnénk az exportpiacot is, hiszen úgy tapasztaljuk, hogy a jó minőségű fűszerpaprikára külföldön is szükség van.

Kapcsolódó cikkek